Expoziția arhitectului Lajos Oelschläger-Őry

cerc ilustratie6.3

line

Lajos Oelschläger-Őry (născut în 1896 în orașul Kassa – în limba slovacă Košice; decedat în 1984 la Miskolc) a fost un arhitect maghiar de origine germană din regiunea Szepes. Perioada cea mai productivă din viața lui (între cele două războaie mondiale, în timpul primei Republici Cehoslovace) și-a petrecut-o în Kassa. Clădirile sale cele mai renumite din Kassa sunt, printre altele: cinematograful Forum (Slovan), sinagoga și școala evreiască ortodoxă, clădirea Camerei de Comerț și Industrie, cazarma de pompieri și piscina de vară din Kassa. Acestea au devenit deja o parte integrantă a fondului de monumente arhitecturale protejate ale orașului Kassa. Datorită acestui fapt, arhitectul a devenit una dintre personalităţile cheie ale proiectului Capitala Europeană a Culturii Košice 2013 (împreună cu scriitorul Sándor Márai, sculptorul Gyula Kosice și regizorul Juraj Jakubisko).

Printre lucrările sale mai târzii putem menționa primăria și biserica luterană din Tornalja (astăzi Tornaľa), cinematograful Scala (Tokajík) din Eperjes (Prešov), primăria și cinematograful Capitol (Mier) din Nagymihály (Michalovce), școala evreiască de la Ungvár (Užhorod/ Ujgorod), clădirile Academiei Comerț și Orfelinatul evreiesc din Munkács (Mukacheve/Muncaci), casa comunitară de la Nagyszőlős (Vynohradiv), biserica romano-catolică din Ladomérmindszent (Ladomerská Vieska), precum și restaurantul Taverna, o extindere a clădirii Grandhotel la Ótátrafüred (astăzi Starý Smokovec).

Lajos Oelschläger a devenit membru al Ordinului Vitéz în 1939, și și-a maghiarizat numele în Lajos Őry. În 1945, ca urmare a decretelor Beneš a fost obligat să părăsească orașul Kassa și Cehoslovacia, împreună cu familia sa. S-au stabilit în Miskolc, Ungaria, unde Lajos Őry, ca angajat al companiilor socialiste de proiectare Északterv și Borsodterv, a proiectat mai multe clădiri, cum ar fi ferma de mânji din Csipkéskút, școala elementară de pe strada Miklós și Centrul Farmaceutic din Miskolc, precum și Centrul de Sănătate din Diósgyőr.

Arhitecții Adriana Priatková și Péter Pásztor, membrii Departamentului de Arhitectură de la Facultatea de Arte a Universității Tehnice din Košice, au organizat o expoziție dedicată operei arhitectului cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Slovace și al Academiei Maghiare de Arte. Deschiderea expoziției a avut loc la 6 decembrie 2012 în Kassa (Košice), în spațiul expozițional al Galeriei Slovaciei de Est de pe strada Erzsébet (Alžbetina). Aceeași galerie a găzduit lansarea monografiei bogat ilustrate, trilingve (în limba slovacă, maghiară și engleză) de 344 pagini dedicate arhitectului, pe 18 ianuarie 2013 (în ajunul ceremoniei de deschidere a anului festiv Capitala Europeană a Culturii în 2013).

După premieră expoziția a călătorit la Miskolc, Bratislava, Ujgorod, Muncaci și Berehovo, etc. Cluj-Napoca este deja a 13-a locație, unde expoziția poate fi văzută.

                                                                                                            Péter Pásztor

Loading Facebook Comments ...

0 comments on “Expoziția arhitectului Lajos Oelschläger-ŐryAdd yours →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.