Oelschläger-Őry Lajos építész kiállítása

cerc ilustratie6.3

line

Oelschläger-Őry Lajos (szül. 1896, Kassa – megh. 1984, Miskolc) szepességi német származású magyar építész, aki élete legtermékenyebb időszakát a két világháború között (az első Csehszlovák Köztársaság idejében) Kassán töltötte. A legnevesebb épületei közé Kassán a Forum (Slovan) Mozi, Ortodox Zsinagóga és Iskola, Kereskedelmi és Iparkamara épülete, Tűzoltólaktanya és a Városi Nyári Strand tartoznak. Ezek ma már Kassa város műemlékileg védett épületállományának szerves részévé váltak. Ennek is köszönhetően lett az építész az EKF 2013 Kassa kiemelt egyénisége (Márai Sándor íróval, Kosice Gyula szobrásszal és Juraj Jakubisko filmrendezővel közösen).

A további épületek közül a tornaljai Városházát és az Evangélikus Templomot, az eperjesi Scala (Tokajík) Mozit, a nagymihályi Városházát és a Capitol (Mier) Mozit, az ungvári Zsidó Iskolát, a munkácsi Kereskedelmi Akadémia és a Zsidó Árvaház épületeit, a nagyszőlősi Közösségi Házat, a ladomérmindszenti Római- katolikus Templomot, ill. az ótátrafüredi Grandhotel Taverna Turista Étterem hozzáépítését kell megemlíteni.

Oelschläger Lajos 1939-ben a Vitézi Rend tagja lett és magyarosította a nevét Őry Lajosra. 1945-ben az ún. Benes-dekrétumok döntései alapján családjával együtt el kellett hagynia Kassát és Csehszlovákiát. Miskolcon telepedett le. Itt az Északterv ill. Borsodterv szocialista tervezővállalatok munkatársaként több épületet tervezett, pl. a csipkéskúti Csikótelepet, a miskolci Miklós úti Elemi Iskola és a Kazinczy utcai Patikaközpont épületeit, ill. a diósgyőri Egészségügyi Központot tervezte.

A Kassai Műszaki Egyetem Művészeti Kara Építészeti Tanszékének munkatársai – Adriana Priatková és Pásztor Péter építészek – a Szlovák Kulturális Minisztérium és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készítették el az építész kiállítását. A kiállítás megnyitójára 2012 december 6-án került sor Kassán a Kelet-szlovákiai Képtár Erzsébet utcai kiállítótermében. Ugyanott történt meg 2013 január 18-án (az EKF 2013 Kassa megnyitóünnepsége előestéjén) az építészről készült háromnyelvű (szlovák-magyar-angol), gazdagon illusztrált, 344 oldalas monográfia bemutatója.

A kiállítás ősbemutatója után Miskolcon, Pozsonyban, Ungváron, Munkácson és Beregszászon volt látható. Kolozsvár a kiállítás 13. állomása.

                                                                                                            Pásztor Péter